Työpaikka

” Työnhaussa on oltava itse aktiivinen koska työpaikka ei tule kultalautasella nenän eteen”

Jose Jäntti, 31, on hakenut elämässään satoja työpaikkoja ja tietää, ettei työtä löydy ilman omaa vaivannäköä. Hän työllistyi vuoden työttömyysjakson jälkeen rekrytointifirman kautta saliapulaiseksi Messukeskukseen ravintolaan ja on viihtynyt työssään jo kaksi vuotta.

Pari vuotta sitten Josella oli takanaan tavallista pidempi työttömyysjakso. Lyhyitä työttömyyskausia hänellä oli ollut aikaisemminkin, mutta nyt tauko oli venynyt yli vuoden pituiseksi. Suurtalouskokiksi valmistunut Jose oli muuttanut vuonna 2013 Iisalmesta Helsinkiin ja takana oli monenlaisia työsuhteita esimerkiksi suurtalouskokkina, kahvilatyöntekijänä, toimistosiivouksen parissa sekä pizzeriatyöntekijänä Raxissa.  Löytääkseen työpaikan Jose osallistui Invalidisäätiön Orton Pron nuorten kuntouttavan työtoiminnan ryhmään muutaman kuukauden ajan.

-Ryhmässä lähetimme aktiivisesti työhakemuksia, hioimme ansioluetteloni kuntoon ja päivitimme sen ajan tasalle, mikä oli todella hyödyllistä. Sain ryhmästä näkemystä ja uusia ideoita. Kurssi iski kipinää kinttuihin, että ei se työn hakeminen ja työn tekeminen olekaan niin hirveä asia, Jose summaa.

Jose työllistyikin jo nuorten ryhmän aikana henkilöstöpalvelu Partnerin kautta saliapulaiseksi Messukeskukseen kahteen eri ravintolaan.

-Löysin työpaikkailmoituksen TE-toimiston sivuilta, laitoin hakemuksen menemään ja muutaman päivän sisällä minut kutsuttiin työhaastatteluun. Rekrytoijat varmasti näkivät, että minussa on potentiaalia, sillä he tekivät hyvin pian päätöksen, että ottavat minut töihin. Esimieheni on myöhemmin sanonutkin, että olen työntekijä, josta hän haluaa pitää kynsin ja hampain kiinni.

Asiakkailta runsaasti positiivista palautetta

Jose on viihtynyt työssään jo kaksi vuotta. Hän työskentelee ravintoloissa aina messujen aikaan, lähes joka viikonloppu. Työhön kuuluu muun muassa tiskausta, pöytien siivoamista ja kuormien purkamista. Jose on erittäin tyytyväinen, että hänellä on nyt kohtuullisen vakituinen työpaikka.

-Työkaverini ovat todella mukavia ja myös työnantajani ovat kovasti tykästyneet minuun. Olen saanut myös asiakkailta hyvää palautetta, että olen pirteä ja sosiaalinen työntekijä, joka hoitaa työnsä kunnolla. Olenkin viihtynyt täällä loistavasti eikä ole ollut sellaista päivää, ettei olisi huvittanut mennä töihin, vaan olen aina lähtenyt töihin iloisella mielellä. Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa ja olla tekemisissä asiakkaiden kanssa. Jatkan työskentelyä täällä varmastikin niin pitkään kuin he minua täällä suinkin pitävät.

Vuosien aikana Jose on saanut työhönsä varmuutta ja tietää tarkkaan työtehtävänsä. Nykyään uuden messukauden alkaessa hän myös opastaa uusia työntekijöitä. Josesta tuntuu erityisen hienolta kunnianosoitukselta, kun esimies luottaa hänen arvostelukykyynsä ja kyselee hänen mielipidettään, soveltuuko uusi työntekijä joukkoon.

-Esimiehet ovat antaneet meille työntekijöille hyvin vastuuta ja luottavat, että hommat hoituvat. Olen aina sanonutkin pomolleni, että minun perässäni ei tarvitse kulkea, kyllä työt hoituvat. Eikä ole kyllä tarvinnutkaan, olen saanut töistä ainoastaan positiivista palautetta.

Mene rohkeasti kysymään töitä paikan päältä!

Nuorempana Josea ei aina jaksanut työnteko innostaa, vaan kuppiloissa istuminen ja juhliminen vetivät enemmän puoleensa. Nykyään työpaikka ja työt ovat hänelle kuitenkin kaikki kaikessa ja vasta sen jälkeen on aikaa vapaa-ajalle. Muille työnhakijoille hän painottaa oman aktiivisuuden tärkeyttä.

-On nähtävä vaivaa työllistymisensä eteen ja haettava paljon työpaikkoja. Jos et ole aktiivinen, ei se työpaikka tule kultalautasella nenän eteen. Jossain vaiheessa vaiva kyllä varmasti palkitaan. Niin on käynyt minullekin, olen lähettänyt työttömyysaikanani satoja, ellen tuhansia työhakemuksia. Välillä oli vaivalloista avata kone ja alkaa kirjoittaa hakemuksia, mutta vain sitä kautta työllistyy. Olen aina ollut aktiivinen hakemaan töitä ja yleensä ahkeruus on palkittu, eikä minun ole tarvinnut olla kauan työttömänä.

Hakemusten kirjoittamisen lisäksi voi olla aktiivinen myös muilla tavoilla. Yksi hyvä keino on Josen mielestä kysellä suoraan kiinnostavista paikoista mahdollisia työtilaisuuksia.

-Olisiko teillä mahdollisesti tarvetta nyt tai tulevaisuudessa työntekijälle? Kun näkee ihmisen silmästä silmään, se auttaa, ja työnantajat saattavat jopa tulevaisuudessa muistaa sinut, kun heillä on tarvetta uusille rekrytoinneille.

 

Liittyvät tarinat