Opiskelijoiden työhönvalmennus: Roosa ja keittiön esimies Laura Hilli-Juonala

Toimitilahuoltajaksi valmistunut Roosa työllistyi Sodexolle

Opiskelijoiden työhönvalmennus auttoi Roosa Kuparia erityisesti työssäoppimispaikan löytämisessä. Nyt vastavalmistunut Roosa on työllistynyt Sodexo Kaivomestarille jossa hän oli jo opintojensa aikana työssäoppimassa.

Roosa, 20, valmistui vuonna 2015 toimitilahuoltajaksi Keskuspuiston ammattiopiston Arlan toimipisteestä. Viime kesänä hän aloitti työt Sodexo Kaivomestarissa, joka huolehtii Kuninkaantien lukion ja Keski-Espoon uimahallin kiinteistön kaikista palveluista, esimerkiksi ruoka- ja toimitilahuollosta. Paikka oli Roosalle ennestään tuttu, sillä hän oli suorittanut siellä jo opintoihinsa kuuluvia työssäoppimisjaksoja.

-Roosa pärjäsi hyvin aiemmilla työssäoppimisjaksoillaan ja olimme puhuneet, että jos meille tulee avoimia työpaikkoja, otamme hänet töihin. Kun sellainen tilanne tuli niin soitimme hänelle ja tarjosimme töitä, kertoo Sodexo Kaivomestarin palvelupäällikkö Päivi Louhivaara.

Valmennus tarjosi tukea työnhakuun

Roosan opettaja tarjosi hänelle mahdollisuutta valmennukseen opintojen ohessa ja Roosa sai työhönvalmennusta kolmivuotisten opintojensa ajan. Orton Pron työhönvalmentaja Annika Lipponen avusti Roosaa enimmäkseen hänen opintoihinsa kuuluvan työssäoppimispaikan etsimisessä ja hakemisessa. Työhönvalmennus jäi Roosalle mieleen mukavana kokemuksena.

-Annika auttoi minua monissa asioissa ja valmennuksen jatkuessa opin hakemaan töitä myös itsenäisesti. Hainkin myöhemmin työssäoppimispaikkaa ilman Annikan tai opettajani apua. Voin antaa työhönvalmennuksesta täydet kymmenen pistettä, Roosa kiteyttää.

Kun Roosa oli opintojensa aikana työssäoppimassa Sodexolla, Annika kävi tapaamassa häntä ja kyselemässä kuulumisia. Roosa ja Annika pitivät yhteyttä myös puhelimitse. Päivin mukaan Roosa kuitenkin oppi niin hyvin ja nopeasti työtehtävänsä, ettei seurannalle enää ollut suoranaista tarvetta.

Siivouksen ammattitaitoa keittiön puhtaanapitoon

Nykyään Roosan aika jakautuu Sodexolla kahden eri työtehtävän välillä, sillä viime syksynä Päivi ja keittiön esimies Laura Juonala-Hilli tarjosivat hänelle tilanhuollon töiden lisäksi osa-aikaisia työtehtäviä myös keittiön puolella tiskaamisen parissa. Työt ovat sujuneet hyvin, vaikka Roosaa aluksi hieman jännittikin keittiön nopea tahti.

– Roosa on pärjännyt keittiössä hyvin itsenäisesti eikä hänen perässään tarvitse kulkea vahtimassa, Päivi nauraa.

Roosan iloinen ja reipas asenne työntekoon saa työnantajilta kiitosta. Hän on hyväntuulinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen myös keittiössä.

-Roosa on moniosaaja, joka tuo siivouksen ammattitaitoaan myös keittiön puhtaanapitoon. Koulutuksensa ansiosta hän osaa myös huolehtia esimerkiksi hyvästä työergonomiasta, Laura sanoo.

Vuorottelua toimitilahuollon ja keittiön välillä

Roosa on ollut tyytyväinen järjestelyyn kahden eri työnkuvan välillä. Työpäivien sisältö vaihtelee paljon, välillä hän voi olla aamupäivän töissä tilanhuollossa ja iltapäivän keittiön puolella. Tilanhuollossa Roosan tehtäviin kuuluu muun muassa yleisten tilojen ja uimahallin siivoaminen sekä illalla samoissa tiloissa sijaitsevan Kuninkaantien lukion luokkahuoneiden siivous. Keittiössä hän auttaa tiskaamisessa, kerää astioita pesukoneeseen sekä tyhjentää ja täyttää tiski- ja tarjoiluvaunuja.

-Jos olen tehnyt kaikki työni tiskin puolella niin kysyn keittiöhenkilökunnalta olisiko tarjolla jotain muita työtehtäviä. Opettajani ja Annika ovat kehuneet, että olen oma-aloitteinen ja uskallan lähestyä ihmisiä ja kysyä olisiko minulle lisää töitä, kertoo Roosa.

Roosa on viihtynyt töissä hyvin, sillä työpaikan ilmapiiri on hänen mielestään mukava. Tällä hetkellä Roosa on Sodexolla ns. extra-työntekijänä, eli tarvittaessa töihin kutsuttavana työntekijänä.

-Aiemmin ei ole ollut tietoa onko meillä tarvetta vakituiselle työntekijälle, mutta nyt olemme puuhailemassa vakituista pestiä Roosalle, tiivistää Päivi.

Orton Pro tarjoaa ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille monipuolisia työhönvalmennuspalveluita. Tuki voi liittyä esimerkiksi opintojen loppuunsaattamiseen, koulutuksesta työelämään siirtymiseen tai oppisopimusopiskelun tai työssäoppimisen tukemiseen.

Roosa ja keittiön esimies Laura Juonala-Hilli

Roosa ja Sodexo Kaivomestarin Service Manager Päivi Louhivaara
Roosa ja Sodexo Kaivomestarin palvelupäällikkö Päivi Louhivaara

Liittyvät tarinat