Kotouttamisen sib-kurssi valmentaa maahanmuuttajia töihin kielenopetuksen ja työkokeilun avulla

Thao Nguyen, 32, muutti Vietnamista Suomeen seitsemän vuotta sitten. Vaikka suomen kieli sujuu häneltä jo hyvin, on ilman verkostoja haastavaa työllistyä. Kotouttamisen sib -kurssin kautta hän on saanut arvokasta työkokemusta Invalidisäätiön kahvilassa ja toivoo löytävänsä pian työpaikan.

Vietnamilainen Thao on etsinyt työpaikkaa Suomesta jo seitsemän vuoden ajan. Työllistymistä on vaikeuttanut se, etteivät Thaon Vietnamissa suorittamat kirjanpidon ja liiketalouden korkeakoulututkinnot ole Suomessa päteviä.

-Olen lähettänyt vuosien aikana yli 100 työhakemusta ja käynyt kysymässä töitä suoraan työpaikoilta, mutta vielä minua ei ole onnistanut. On vaikeaa hakea töitä, kun minulla ei ole tarvittavia verkostoja.

Thao on edistänyt työllistymistään osallistumalla useille suomen kielen kursseille sekä suorittamalla kaupan alan valmentavan koulutuksen Edupolissa. Invalidisäätiön Kotouttamisen sib-ohjelmaan Thao hakeutui Edupolin opettajansa suosituksesta. Kotouttamisen SIB-ohjelma yhdistää suomen kielen opinnot, työkokeilun ja henkilökohtaisen työhönvalmennuksen työelämään kiinni pääsemiseksi.

Työkokeilun ja kielenopetuksen tehokas yhdistelmä

Thao työskentelee kurssin puitteissa maanantaista keskiviikkoon työkokeilussa Invalidisäätiön Cafe Pro -kahvilassa, torstait ja perjantait on varattu suomen kielen opetukselle. Kahvilassa hän muun muassa valmistaa ruokaa, työskentelee kassalla ja hoitaa muita juoksevia tehtäviä. Tehtävät muokkautuvat oman motivaation mukaan.

– Olen päässyt silloin tällöin valmistamaan omia aasialaisia reseptejäni, esimerkiksi pho-keittoa ja kevätrullia, sillä haluan esitellä ihmisille oman kulttuurini ruokaa.

Kielenopetus taas on kehittänyt Thaon suomen kielen taitoa, vaikka hän onkin asunut jo pitkään Suomessa ja puhuu suomea sujuvasti.

-Meillä on erinomainen suomen kielen opettaja, lisäksi ohjaajani Cafe Prossa kehottaa minua aina puhumaan asiakkaille rohkeasti suomea. Kun olin ensimmäistä kertaa kassalla, minua jännitti hirveästi ja pelkäsin, että teen virheitä. Mutta nyt siitä on tullut jo rutiinia.

Thao kiittelee kielenopetuksen ja työkokeilun yhdistelmän lisäksi myös jaksoon kuuluvaa työhönvalmennusta. Valmentajan monipuoliset verkostot ja työelämäkontaktit helpottavat huomattavasti työnhakua ja Thaon mielestä työnhakijaan suhtaudutaan suuremmalla kiinnostuksella, kun takana on Koto-sib –ohjelman tuki.

-Työhönvalmentaja on aina vieressä auttamassa, mikä on hyvä, sillä hän tuntee suomalaisen työelämän käytännöt. Olemme päivittäneet yhdessä ansioluetteloni kuntoon, valmentaja myös soittaa tarvittaessa työpaikalle tai tulee kanssani työhaastatteluun sekä toimii suosittelijanani.

Tulevaisuuden haaveena oma kahvila

Thao uskoo saaneensa kurssilta hyvät eväät tulevaisuuden työelämään. Erityisesti työkokeilu toi arvokasta työkokemusta Suomesta, jota Thaolla ei vielä juurikaan ollut. Myös Kotouttamisen-sib –ryhmän muiden osallistujien tuki oli Thaolle tärkeää.

-Opiskelijaryhmäni on ollut tosi mukava, meillä on hauskaa ja on kivaa, kun on kavereita, joiden kanssa voi vaihtaa kokemuksia.

Thao on hakenut myös kurssin aikana aktiivisesti töitä kaupan alalta kahvila- ja tehdastyöskentelyyn ja käynytkin muutamissa työhaastatteluissa. Tulevaisuuteen hänellä on yksi toive.

-Toivon tosi hartaasti, että löytäisin työtä. En halua olla ainoastaan kotona.

Jos työtä ei löydy avoimilta työmarkkinoilta, toimeliaalla Thaolla on varasuunnitelmia. Hän harkitsee esimerkiksi merkonomin oppisopimuskoulutusta, jotta pääsisi saman tien kiinni työelämään. Toisaalta haaveissa siintää myös oman kahvilan perustaminen, jos aika ja taloudellinen tilanne antaa myöten.

– Haluaisin perustaa vietnamilaista ruokaa tarjoavan kahvilan ja esitellä sitä kautta suomalaisille ruokakulttuuriamme. Cafe Prossa olen saanut kokemusta, minkälaisista mauista suomalaiset tykkäävät, se on hyvä apu tulevaisuutta varten.

Kotouttamisen Sib on Työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran kehittämä, maahanmuuttajille suunnattu vaikuttavuusinvestointihanke. Hanke on nopea reitti työllistymiseen, suomen kielen oppimiseen ja suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseen. Tavoitteena on jopa 2500 maahanmuuttajan työllistyminen suomen kielen opiskelun, työkokeilun ja työhönvalmennuksen avulla. Hankkeessa käytetään Social Impact Bond -mallia ja rahoitus kerätään yksityisiltä sijoittajilta. Invalidisäätiö on yksi Koto-sib -koulutuksen järjestäjistä.

Liittyvät tarinat