Cafe Pron jakso oli Sarille pehmeä lasku takaisin työelämään

Cafe Pron jakso oli Sarille pehmeä lasku takaisin työelämään

Sari Astikainen on työskennellyt viimeiset puoli vuotta kuntouttavan työtoiminnan jaksolla Cafe Prossa. Hän päätyi Orton Prohon oltuaan pitkään työttömänä ja kokee että jakso on kohottanut hänen itseluottamustaan ja ammatillista osaamistaan. Jakson aikana leivonnasta on löytynyt oma intohimo, jonka parissa hän toivoo voivansa työskennellä myös jakson jälkeen.

Elokuusta 2016 lähtien Sarin päivät ovat täyttyneet kahvila-arjesta Cafe Prossa Invalidisäätiön rakennuksessa Ruskeasuolla. Neljänä päivänä viikossa kello 8 – 12 Sari kasaa leipiä ja piirakoita vitriiniin myytäväksi, valmistelee salaattibuffetin lounasta varten ja hoitaa mahdollisia kokoustarjoiluja eteenpäin. Liikkuvaisessa työssä jokainen työpäivä on erilainen ja Sari onkin tehnyt jaksollaan monipuolisesti erilaisia keittiöpuolen töitä.

– Viime aikoina olen leiponut sämpylöitä kahvilan lounasta varten. Viimeksi leivoin täällä porkkana-kaurasämpylöitä. Olen löytänyt leipomisesta ja keittiötyöstä oman ammatillisen intohimoni, sillä pidän leipomisesta.

Sari päätyi Cafe Pron kuntouttavan työtoiminnan jaksolle Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun eli TYP:n kautta, koska hänellä oli takanaan pitkä työttömyysjakso. Sitä ennen hän työskenteli pitkään lastenhoitajana päiväkodissa. Hänellä on myös suurtalouskokin ammattitutkinto ja siksi hieman kokemusta keittiö – ja kahvila-alasta, minkä takia kahvila työtoimintaympäristönä sopi hänelle hyvin.

Cafe Pro on turvallinen linnunpesä

Sari on viihtynyt kuntouttavan työtoiminnan jaksollaan kahvilassa hyvin. Ensimmäiset kaksi kuukautta työtoiminnassa menivät totutellessa uuteen rytmiin ja aamuherätyksiin, mutta alun jälkeen kaikki on sujunut mainiosti.

– Cafe Pro on oikea linnunpesä , pehmeä lasku, jossa saa rauhassa totuttautua uudelleen työelämään. Se on minusta todella tärkeää, kun on ollut pitkään työttömänä ja kynnys palata töihin on noussut. Jakso auttaa myös sosiaalistumaan, ettei ole vain kotona tietokoneen ääressä.

Mukavan lisän jaksolle ovatkin tuoneet huumorintajuiset työkaverit, jotka piristävät aina päivää. Työkavereita on paikalla yhtä aikaa Sarin kanssa vaihdellen, useimmiten 4 – 5.

– Tuemme ja autamme paljon toisiamme. Olen myös saanut täältä ystäviä, joiden kanssa varmasti soittelemme jakson jälkeenkin. Positiiviseen ilmapiiriin vaikuttaa myös se, että työvalmentajamme Satu on niin hyvä työssään ja porukkamme emo.

Ahaa-elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia

Sari kokee, että on hyötynyt jaksosta. Antoisinta on ollut mahdollisuus itsensä kehittämiseen. Myös oman itsetuntemuksen ja ammattitaidon kasvattaminen on ollut tärkeää, koska työttömyyden jälkeen usko omaan osaamiseen alkaa Sarin mielestä helposti horjua. Orton Pron valmentajat ovatkin kannustaneet ja kehuneet Saria todella paljon.

– Jokainen päivä täällä tuo uusia ahaa-elämyksiä, että minähän pystyn tähänkin! Olen oppinut viimeisen puolen vuoden aikana lähes joka päivä jotain uutta. Onnistumisen kokemukset tuntuvat hienoilta. Yksi tällainen kokemus oli esimerkiksi ensimmäinen kerta kun leivoin täällä sämpylöitä. Sämpylän tuoksu levisi aulaan asti ja kuulin kun joku päivitteli siellä hyvää tuoksua. Siinä tilanteessa kieltämättä nousi vähän leuka pystyyn.

Sari suositteleekin kuntouttavan työtoiminnan jaksoa Cafe Prossa kaikille, joille siihen tarjoutuu mahdollisuus.

– Täällä on todella mukava ilmapiiri ja ammattitaitoinen henkilökunta, joka auttaa ja kuuntelee aina tarvittaessa. Se on tärkeää itsetunnon kannalta. Tämä on matalamman kynnyksen aloitus takaisin työhön.

Kun Sarin työtoimintajakso pian päättyy, mielessä siintää erityisesti työ leipomoalalla tai kahvila-alalla.

– Olemme ottaneet työhönvalmentaja Mariannan kanssa yhteyttä erääseen kahvilaan, jossa voisi mahdollisesti olla tarjolla työkokeilupaikka minulle. Jos en pääse sinne, olen miettinyt että kysyisin jostakin leipomosta mahdollisuutta oppisopimuspaikkaan. Esimerkiksi kotini lähellä sijaitseva Ehon leipomo olisi mukava paikka työskennellä.

Lue lisää Orton Pron tarjoamasta kuntouttavasta työtoiminnasta ja kahvilapalveluiden työtoimintaryhmästä.

Tervetuloa Cafe Pron avajaisiin 19.1!
Sari (oikealla) ja Cafe Pron työvalmentaja Satu

Liittyvät tarinat