työtoiminta

Jounin 34. työvuosi Seesam Prossa – ”Piti tulla vain vuodeksi töihin”

Jouni Linsén on yksi Invalidisäätiön Seesam Pron pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Työsopimus solmittiin jo syyskuussa 1984 – samana vuonna, kun tietokone Commodore 64 saapui koteihin ja mullisti toimistotyöt.

Taloon Jouni tuli oikeastaan sattuman kautta. Alun perin hänen oli tarkoitus opiskella sähköalaa, mutta sillä hetkellä vapaita opiskelupaikkoja ei ollut. Tuolloista Inva-Muovia eli nykyistä Seesam Prota ehdotettiin Jounille työpaikaksi välivuoden ajaksi, ettei hän jäisi tyhjän päälle.

– Piti olla vain vuosi töissä ja hakea sitten uudelleen sähköalaa opiskelemaan. Mutta tässä sitä on nyt viihdytty jo yli 33 vuotta, naureskelee Jouni.

Jounin työtehtävät Seesam Prossa ovat moninaiset. Pääsääntöisesti hän tekee foliopainantaa eli firmojen logojen painamista avaimenperiin, pvc-muovitaskuihin ja kansioihin. Lisäksi Jouni tekee muovisaumausta ja muovin leikkuuta. ”Ihan mitä vaan, missä voi auttaa istualtaan”, hän sanoo. Jouni auttaa myös asennuksissa ja korjaa, jos jossain koneessa on ongelmia tai työkalu ei toimi. Jounilla on syntyjään lievä cp-vamma ja liikuntavamma diplegia spastica. Nykyään hän kulkee pyörätuolilla.

Työ tuo mukavaa virikettä päivään

Jouni pitää kovasti työstään, erityisesti foliopainamisesta. Myös työyhteisö on mukava – samoin työnantaja. Jouni toivookin, että hän saisi työskennellä mahdollisimman pitkään Seesam Prossa.

– Työ tuo mukavaa virikettä päivään ja leivän pöytään. Välillä työ voisi tosin olla haasteellisempaakin, hän sanoo.

Avaimenperiä on painettu viimeiset 20 vuotta foliopainokoneella. Jouni teki ensimmäiset koevedokset vuonna 1997. Käsikäyttöistä foliokonetta hän käyttää vieläkin silloin, kun painetaan muovitaskuja, kansia tai suurempaa tuotetta, kuten kansioita. Avaimia painetaan kerrallaan suuria määriä: 500 – 10000 kappaleen välillä. Maahantuontiyritys Tukku-Immonen on pitkäaikaisin asiakas ja avaimenperien tilaaja; Jouni tekee painotyöt ja Tukku-Immonen välittää avaimenperät omille asiakkailleen.

Vapaa-aikanaan Jouni tykkää lukea ja käydä elokuvissa. Uinti on hänen mieluisin harrastuksensa. Pääsääntöisesti hän käy uimassa Mäkelänrinteen uimahallissa, joka on lähellä hänen kotiaan Helsingin Maunulassa. Hän on asunut samassa taloyhtiössä 4-vuotiaasta lähtien.

– Mihin sitä omilta kotikulmiltaan lähtisi, hän nauraa.

Invalidisäätiöön kuuluva Seesam Pro tarjoaa ohjattua työtoimintaa ja valmennusta osatyökykyisille ja pitkäaikaistyöttömille. Työtoiminta on tuotantotyötä ja samalla Seesam Pro tarjoaa yrityksille ja yhteisöille monipuolista alihankintatuotantoa.  Seesam Pron työntekijöitä yhdistää se, että heidän on erilaisten rajoitteidensa takia vaikeaa työllistyä avoimille työmarkkinoille.

Liittyvät tarinat